Strani

nedelja, 22. julij 2007

LARISA JE DOMA



V ponedeljek sva res pripeljala Lariso domov. Pediater v Ljubljani nama je povedal, da preiskave niso pokazale ničesar in da je načeloma vse v redu z njo. Čez šest mesecev ima ponovni pregled. JUPIII!!!
Svetoval pa je, da ji nagneva ležišče za nekaj stopinj, da bo manj polivala. Ker bojda nenormalno veliko poje in potem tudi več poliva. V bolnici je namreč pojedla okoli 130ml. (Stara 14 dni???) Se je kar poredila in imela ob odpustu že 4000g.
Zdaj poje doma med 60 in 90ml, seveda pa jo prej podojim. Žal nimam tako veliko mleka, kot bi ona pojedla in ji moram dajati dodatek.
Sem pa ugotovila, da jo po dodatku nenormalno zvija. Je bil kar velik šok, ko je v torek zvečer neutolažljivo jokala kakšno uro. In potem sem prišla do zaključka, da so lahko to samo kolike, ker je bila sita, previta, na rokah se je nosila, pela sva ji, ni je zeblo, pa tudi pretirano vroče ji ni bilo. Pa je vseeno jokala in se zvijala.
Najtežje je, ker ne veš kako bi ji pomagal. Sva potem nabavila kapljice sab simplex, pa zgleda da ne pomagajo kaj dosti. Po nasvetu patronažne sva nabavila tudi Novalac AC, prilagojeno mleko posebej za kolike, pa tudi ni bistvene razlike. Večinoma ves dan prebedi, ker jo tako zvija. Na srečo je vsaj ponoči, nekje med enajsto in četrto uro mir, vmes se ob dveh nahranimo in lahko vsaj do četrte ure spim. Potem pa spet vse znova: jok in nošenje na rokah, ker se edino tako malo umiri.
Moji šivi so še vedno boleči. Ko bo to enkrat izzvenelo, bova že lažje preživeli dan. Zaenkrat pa ne morem poleg tega, da porihtam Lariso in sebe čisto nič narediti. Še pri tem mi pomaga Robi. Hvala bogu oz. državi za očetovski dopust, ker jaz sama ne bi zmogla.
Upam, da se bodo te začetne težave kmalu umirile. Patronažna sestra je krasna in nam daje res uporabne nasvete in se zelo potrudi. V sredo se bomo prvič kopali. Komaj čakam in upam da bo Larisi všeč.
Je pa tako lepo, da smo končno skupaj doma. Občutkov se ne da opisat. Tako sem srečna, kljub utrujenosti.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Brez skrbi, mleka boš imela kmalu več kot dovolj, kakršno je povpraševanje, takšna je namreč tudi ponudba, le nekaj časa traja, da se zadeve uskladijo;čimbolj pogosto jo boš dojila, prej bo vse štimalo,...
Ja, pa še enkrat čestitke, super, da so pesti pomagale :-)

Anonimni pravi ...

res je, kar je lali napisala. Nekaj časa traja, da se ponudba in povpraševanje uskladita. Meni je že pomagalo to, da sem veliko počivala (predvsem počitek nekje med tretjo in pol peto uro je zelo pomagal), veliko sem pila (to počnem še sedaj), malo pristavljala na prsi kolikor je bila potreba in vedno na drugo. Je sicer trajalo kak dan ali dva, pa se je potem odprlo in sem imela kar naenkrat mleka, da nisem vedela kam z njim. Predvsem pa čimmanj stresa in ko se dojita ne razmišljaj na nič, če že na kaj, potem na to, da imaš mleka dovolj. Znebi se dodatkov, kak dan bo mogoče bolj naporno, ker bo Larisa veliko jokala in ti jo boš kar dojila in dojila in dojila, samo edino na tak način spodbudiš dodatno delanje mleka. Pa opusti vse ostale dejavnosti (pospravljanje, likanje, itd..) Samo jej, veliko pij in veliko počivaj. Najboljše je, da ko Larisa zaspi, zaspiš z njo. Pa naj te ne bo strah, da jo boš shirala, če ti bo po 20. minutah spet hotela jesti. Mleko se non stop in sproti dela, zato bo zagotovo toliko, da jo bo sproti malo nahranilo. Moraš se zavedati, da več ko bo dodatkov, manj bo povpraševanja po mleku, manj se bo mleka delalo......

Larisa, najin prvi sonček

Maj Enej, najin drugi sonček